Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La pandèmia de la covid-19 va impulsar les visites telemàtiques en l’atenció pediàtrica

Un estudi liderat per l’IDIAPJGol assegura que amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i els confinaments l’any 2020 la implementació de l’atenció pediàtrica a distància es va accelerar i ha suposat un canvi de model en les consultes

Doctora videotrucada

 

La proporció de visites pediàtriques telemàtiques respecte de les presencials ha augmentat notablement des de l’inici de la pandèmia de la covid-19, segons afirma un estudi liderat per la investigadora Marta Castillo amb la participació de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i l'Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya central. La investigació, publicada a la revista JMIR Pediatrics and Parenting, fa un seguiment de les consultes pediàtriques a l’atenció primària entre l’1 de gener del 2019 i el 31 de desembre de 2022. Fins al març de 2020, les consultes telefòniques representaven un volum mínim del total de consultes. Passada la pandèmia, tot i que la xifra de visites presencials ha tornat a nivells del febrer de 2020, el nombre de visites telemàtiques és força superior al que es registrava abans de la crisi sanitària i arriba al 25 % del total.

En pediatria, es va detectar un pic d'aquest tipus de consultes durant gener de 2022, coincidint amb l’onada de la variant òmicron, que va afectar molts infants, amb símptomes lleus.

L’estudi destaca un creixement durant la pandèmia del nombre de consultes pediàtriques que es van dur a terme sense la presència del pacient. En el treball, l’equip investigador argumenta que una possible explicació seria que, donat que la majoria dels casos de covid-19 entre infants van ser lleus, és probable que moltes visites es fessin a distància per informar sobre el resultat de la prova de detecció del virus.

El nombre de visites telemàtiques va augmentar amb cada nova onada de la pandèmia. Les restriccions en les visites presencials que es van aplicar durant la primera onada va provocar canvis en l’atenció pediàtrica. Segons l’equip investigador, aquests canvis en les tendències de visita també es van produir a les consultes de la medicina familiar i comunitària. En aquest sentit, els resultats d'aquest treball suggereixen que la consulta telemàtica ha arribat per quedar-se.

Tot i que la covid-19 va ser un catalitzador per a les visites telemàtiques en la pràctica clínica, el sistema sanitari català porta des de l’any 2011 impulsant la transformació digital a través dels plans de salut. En aquest context, la realització de teleconsultes durant el confinament va ser fonamental per gestionar l’emergència sanitària en aquell moment. Gràcies amb les actuacions que s’havien realitzat anteriorment, el sistema sanitari català comptava amb la infraestructura digital per fer front a la situació i prestar assistència de qualitat a distància.

Referència de l’article
Castillo-Rodenas M, Vicente Gómez J, Fuster-Casanovas A, Miró Catalina Q, Vidal-Alaball J, López Seguí F; Impact of COVID-19 on the Pediatric Primary Care Model in Catalonia: Analysis of Changes in the Number and Type of Face-to-Face and Remote Visits; JMIR Pediatr Parent 2024;7:e49943 ; URL:https://pediatrics.jmir.org/2024/1/e49943; DOI: 10.2196/49943